skip to Main Content

C2W magazine: “NX Filtration nanofiltration membranes for micro pollutant removal”

NX Filtration nanofiltration membranes for micro pollutant removal were featured in C2W magazine (Dutch).

Gesponnen rietjes

Ook membraantechnoloog Robert Gerard van de Twentse spin-off NX Filtration kent de microverontreinigingen die nu nog door de mazen glippen. NX Filtration wil ze stoppen met gemodificeerde rietjes. Gerard: ‘Bij membraanfiltratie stroomt het vervuilde water meestal door duizenden dunne membraanrietjes, gebundeld in een module. Schoon water sijpelt door de wanden heen, de vervuiling blijft achter. Wij gebruiken gesponnen rietjes; het zijn holle vezels van gemodificeerd polyethersulfon.’ De gesponnen rietjes (circa 0,5 à 1 mm in diameter) zijn een milieuvriendelijk alternatief voor de meer klassieke rietjes van spiraalgewonden membranen, waar bij de productie veel oplosmiddel nodig is.

Maar de grootste vernieuwing zit aan de binnenzijde van de NXF-rietjes. Die is bedekt met maar liefst acht tot twaalf dunne coatings om ook de microverontreinigingen weg te vangen. De coatings zijn afwisselend positief en negatief geladen. De benodigde druk ligt met 3 tot 6 bar een stuk lager dan bij omgekeerde-osmosemembranen.

‘Een ander belangrijk voordeel is dat ze robuust zijn’, vertelt Gerard. Elk membraan slibt bij gebruik langzaam dicht. Verontreinigingen kruipen in poriën en verstoppen de zaak. Door frequent de stroomrichting even om te keren, komt het vuil weer los. Maar om de aangroei van biofilms tegen te gaan, moet je ze ook regelmatig met een reinigingsmiddel spoelen. Gerard: ‘Wij kunnen onze rietjes spoelen bij hoge en lage pH’s en ook hogere concentraties chloor gebruiken.’

Lees het gehele artikel op: http://www.c2w.nl/achtergrond/membranen-tegen-microvervuiling/item18808

 

Back To Top